Skip to content
  • Chcesz coś opublikować?
  • Partnerzy
  • Regulamin
  • Kontakt

Mały Młyn

gromadzimy wiedzę z różnych dziedzin

piec gastronomiczny

Automatyzacja w piecach gastronomicznych

Posted on 14 grudnia 201628 września 2021 By admin

Nowoczesne piece gastronomiczne w niczym nie przypominają topornych i prostych skrzynek, w których jeszcze kilkanaście lat temu piekliśmy potrawy. Nowoczesne piece to całe centra kuchenne, które można wykorzystać do przeróżnych celów. Dzięki zastosowaniu układów automatyki, możliwe jest przyspieszenie procesu gotowania. W jaki sposób?

Programowanie urządzenia

Przygotowanie pierwszej potrawy w nowym piecu może być dosyć czasochłonne. Dlatego dobrze jest, jeśli nasz piec posiada funkcję programowania. Nowoczesne piece konwekcyjno parowe, posiadają nawet kilkadziesiąt takich programów. Dzięki nim można już wcześniej zaplanować proces przygotowania potrawy i tym samym – znacznie go przyspieszyć w trakcie następnego gotowania.

Utrzymanie temperatury

Większość pieców gastronomicznych posiada specjalną sondę, umożliwiającą dokonywanie pomiarów temperatury wewnątrz pieca. Dzięki wprowadzeniu tej sondy, możliwe było zainstalowanie w następnej generacji pieców układów, które automatycznie regulowały temperaturę grzania pieca. Co ważne – mogą one też ją podtrzymywać, na wybranym przez nas poziomie.

Zdrowa żywność

Czy układy automatyzacyjne w piecach gastronomicznych mogą sprawić, że spożywana przez nas żywność będzie zdrowsza? Oczywiście, że tak! Głównie dlatego, że w ten sposób możemy optymalizować poszczególne parametry procesu gotowania, co przedkłada się na zachowanie w jedzeniu najważniejszych składników odżywczych.

Zdrowa żywność to również pięknie wyglądająca żywność. Jedzenie przygotowane za pomocą pieców konwekcyjnych i parowych wygląda znacznie ciekawiej, niż żywność odgrzana z mikrofalówki. Pośrednio możemy w ten sposób na przykład zawalczyć o Klienta, który będzie przecież zainteresowany zdrową i pięknie wyglądającą żywnością. Jednym słowem – warto do kuchni „zabrać” trochę elektroniki.

Informacje do artykułu dostarczyli pracownicy sklepu internetowego Gastro Profit!

Biznes i finanse Tags:piece gastronomiczne, piece konwekcyjno parowe

Nawigacja wpisu

Previous Post: Smaczne, szybkie, zdrowe
Next Post: Na narty we Włoszech autokarem lub samolotem

More Related Articles

pompy odporne na korozję Nowoczesne pompy odporne na korozję Biznes i finanse
użytkowanie lamp UV Użytkowanie lamp UV na co dzień Biznes i finanse
rodzaje rusztowań budowlanych Rodzaje rusztowań stosowanych w budownictwie Biznes i finanse
księgowość dla krakowskich firm Jaką formę księgowości wybrać? Biznes i finanse
Promieniowanie ultrafioletowe (UV) w różnych zastosowaniach Biznes i finanse
pompy magnetyczne Pompy magnetyczne. Budowa i zasada działania. Biznes i finanse

Ostatnie wpisy

  • Nowoczesne pompy odporne na korozję
  • Walka ze stresem naturalnymi metodami
  • Agregaty pompowe do igłofiltrów
  • Liposukcja NIL – nowoczesna technologia modelowania sylwetki
  • Zakup stolarki okiennej. Na co zwrócić uwagę?

Kategorie

  • Biznes i finanse
  • Dom i ogród
  • Edukacja
  • Elektronika i technika
  • Gastronomia
  • Hobby i rozrywka
  • Komputery i internet
  • Marketing i reklama
  • Motoryzacja
  • Odzież i obuwie
  • Praca i kariera
  • Ślub i wesele
  • Turystyka i podróże
  • Usługi
  • Zdrowie i uroda

Copyright © 2025 Mały Młyn.

Powered by PressBook Blog WordPress theme