Nowoczesne piece gastronomiczne w niczym nie przypominają topornych i prostych skrzynek, w których jeszcze kilkanaście lat temu piekliśmy potrawy. Nowoczesne piece to całe centra kuchenne, które można wykorzystać do przeróżnych celów. Dzięki zastosowaniu układów automatyki, możliwe jest przyspieszenie procesu gotowania. W jaki sposób?
Programowanie urządzenia
Przygotowanie pierwszej potrawy w nowym piecu może być dosyć czasochłonne. Dlatego dobrze jest, jeśli nasz piec posiada funkcję programowania. Nowoczesne piece konwekcyjno parowe, posiadają nawet kilkadziesiąt takich programów. Dzięki nim można już wcześniej zaplanować proces przygotowania potrawy i tym samym – znacznie go przyspieszyć w trakcie następnego gotowania.
Utrzymanie temperatury
Większość pieców gastronomicznych posiada specjalną sondę, umożliwiającą dokonywanie pomiarów temperatury wewnątrz pieca. Dzięki wprowadzeniu tej sondy, możliwe było zainstalowanie w następnej generacji pieców układów, które automatycznie regulowały temperaturę grzania pieca. Co ważne – mogą one też ją podtrzymywać, na wybranym przez nas poziomie.
Zdrowa żywność
Czy układy automatyzacyjne w piecach gastronomicznych mogą sprawić, że spożywana przez nas żywność będzie zdrowsza? Oczywiście, że tak! Głównie dlatego, że w ten sposób możemy optymalizować poszczególne parametry procesu gotowania, co przedkłada się na zachowanie w jedzeniu najważniejszych składników odżywczych.
Zdrowa żywność to również pięknie wyglądająca żywność. Jedzenie przygotowane za pomocą pieców konwekcyjnych i parowych wygląda znacznie ciekawiej, niż żywność odgrzana z mikrofalówki. Pośrednio możemy w ten sposób na przykład zawalczyć o Klienta, który będzie przecież zainteresowany zdrową i pięknie wyglądającą żywnością. Jednym słowem – warto do kuchni „zabrać” trochę elektroniki.
Informacje do artykułu dostarczyli pracownicy sklepu internetowego Gastro Profit!