Meble gastronomiczne to specyficzna branża. Producenci tego typu artykułów przedstawiają bogatą ofertę handlową, którą kierują głównie do restauracji, barów, firm cateringowych, piekarni, hoteli, szkół, przedszkoli i wielu innych podmiotów. Wyposażenie owych miejsc spełniać musi najwyższe standardy i wszelkie, zresztą bardzo restrykcyjne, normy jakościowe. Co zatem stanowi wyposażenie punktów gastronomicznych czy kuchni w szkołach, przedszkolach i hotelach? Generalnie są to meble ze stali nierdzewnej. To m. in. różnego rodzaju stoły: robocze, zlewowe, z basenem, załadowczo – wyładowcze. Są one podstawą zaplecza kuchennego. To na nich wykonuje się obróbkę produktów spożywczych, a dzięki temu, że niektóre modele wyposażone są w półki i szafki, mogą one pełnić rolę swoistego magazynu, bo można w ten sposób przechowywać naczynia i sprzęt gastronomiczny. Wykonane są ze stali nierdzewnej najwyższej jakości. W zależności od tego, do jakiego lokalu będzie przeznaczony, można wybrać stoły o różnych rozmiarach. Meble gastronomiczne to także szafki i półki wszelkiego rodzaju i wielkości.To dzięki nim jest możliwe utrzymanie porządku w kuchni. Poza tym wiemy, czego i gdzie szukać, jeśli zaprowadzimy „szafkowy porządek”. Bardzo ważny jest też okap kuchenny. Musi to być wysokiej klasy urządzenie, aby dobrze spełniało swoje funkcje, ale przy okazji powinno także być estetyczne, żeby w jakimś stopniu poprawiało wygląd pomieszczenia. Zawsze to lepiej pracować w ładnej kuchni. Okapy także wykonane są ze stali nierdzewnej.
Uzupełnieniem wyposażenia kuchni jest wózek kelnerski. Ten mobilny mebel sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w przestrzeni restauracyjnej.
Meble ze stali nierdzewnej to konieczność, bo są odporne na działanie korozji, łatwe w utrzymaniu w czystości oraz wytrzymałe, a nikt nie kupuje takich mebli na rok czy dwa.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym: gastroprofit.pl