Miłośnicy pizzy nie muszą wiedzieć, jak ona jest przygotowywana i jaki sprzęt wykorzystywany jest do tego, aby mogli oni rozkoszować się tym niesamowitym smakiem, ciągnącym się serem i aromatycznymi przyprawami.
Od czego zacząć?
Każdy jednak, kto chce profesjonalnie zająć się karmieniem innych pizzą, czyli innymi słowy otworzyć swoją pizzerię, musi wiedzieć jak to powinno wyglądać. Otwierając tego typu lokal musimy pomyśleć nie tylko o jego wystroju oraz o jadłospisie, jaki będziemy oferowali. O wiele ważniejsze są formalności od których musimy w ogóle zacząć, znalezienie odpowiedniego miejsca, gdzie będziemy prowadzili interes, dobór personelu oraz wybór dobrej jakości sprzętu kuchennego, bez którego nie mielibyśmy szans przebić się na tak trudnym rynku. Obecnie bowiem pizzeria to jeden z najpopularniejszych pomysłów na biznes gastronomiczny.
Sprzęt ma znaczenie
Ten odpowiedni i najlepszej jakości sprzęt, to piec czy stół do pizzy, bez których trudno wyobrazić sobie tego typu gastronomię. Stół to główne miejsce pracy pizzera, tam odbywa się cały proces przygotowywania placka. Ciasto przechowywane jest w komorach chłodniczych, a następnie wyrabiane, wałkowane i formowane na blacie, który może być granitowy lub wykonany ze stali nierdzewnej. Nad lub za blatem znajduje się nadstawka, gdzie z kolei przechowywane są różne półprodukty, które zwykle kładziemy na pizzę. Tak więc wszystko mamy w jednym miejscu, nie musimy kręcić się po kuchni w poszukiwaniu różnych rzeczy ani zastanawiać się gdzie co leży. Dopiero jak danie jest gotowe odchodzimy od stołu, aby włożyć je do pieca.
Pamiętajmy o tym, że kupując stoły do pizzy trzeba to dobrze przemyśleć głównie pod względem tego jaki ma być on duży, jak długo ma nam służyć. Musi też posiadać odpowiednie atesty, abyśmy nie narobili sobie problemów na przykład z sanepidem.
Artykuł powstał przy współpracy z pracownikami sklepu internetowego gastroprofit.pl