Zdrowa i pełnowartościowa dieta z czasem zaczyna nam się po prostu nudzić. Mimo iż zależy nam na własnym organizmie i chcielibyśmy przez jak najdłuższy czas cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, zdarzają nam się takie dni, w trakcie których nie mamy ochoty na przygotowywanie kolejnych sałatek czy dietetycznych potrawek.
Marzy nam się ten ogromny i przepięknie prezentujący się najlepszy kebab. Nie chcemy go zamówić, ale zawsze możemy sami go dla siebie przygotować. Będziemy wtedy wiedzieć, co tak naprawdę wkładamy do swoich ust. Przygotowanie zdrowego i pysznego kebaba nie jest trudnym czy specjalnie czasochłonnym procesem. Uda nam się go wykonać błyskawicznie. Zacznijmy zatem od przygotowania mięsa. W dobrym sklepie kupmy dwa filety z kurczaka. Stwórzmy dla nich ciekawą marynatę. Kilka łyżek oliwy z oliwek połączmy z pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką oraz ziołami bądź zastosujmy gotową mieszankę przypraw do dań typu kebab. Umieśćmy kurczaka w swojej marynacie i włóżmy go do lodówki na 2-3 godziny. Teraz zajmijmy się warzywami. Posiekajmy cebulę na bardzo drobne plasterki, pokrójmy ogórki i pomidory, a także porwijmy sałatę na małe kawałki.
REKLAMA: Najlepszy kebab Kraków – U SZWAGRA – zaprasza!
Jeśli chcemy urozmaicić czymś swojego kebaba, możemy także przygotować sobie kilka kawałków sera feta bądź klasycznego sera żółtego. Teraz czas na sos. Gęsty jogurt naturalny wymieszajmy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Zakupione wcześniej placki tortilli (najlepiej żytnie lub razowe) usmażmy na suchej patelni bądź włóżmy na moment do piekarnika. Przygotujmy też swojego kurczaka i zacznijmy łączyć ze sobą te wszystkie elementy. Tortillę wypełnijmy mięsem i warzywami, polewając całość swoim pysznym i zdrowym sosem.
Taki kebab nie będzie mieć wcale wiele kalorii. Spokojnie możemy go potraktować jak zdrowy i pełnowartościowy obiad, spożywając go nawet podczas diety. Podajmy go też swoim dzieciom. One będą zachwycone smakiem tej potrawy, nie mając pojęcia o tym, że właśnie jedzą coś zdrowego.