W powszechnej opinii dania fast food kojarzone są jedynie z niezdrowym jedzeniem, tłustym, które ma negatywny wpływ na kondycję każdego człowieka. Wpływ mają na to największe marki, posiadające zazwyczaj rozbudowane sieci restauracji, w których faktycznie proces produkcji jest zbliżony do automatycznego, taśmowego, a sposób konserwowania produktów wykorzystywanych w przygotowaniu posiłku może budzić pewne wątpliwości natury konsumenckiej.
Niemniej, nie każdy fast food będzie właśnie taką restauracją, a kuchnia, którą spotkać możemy na ulicy również może być tą wartościową i smaczną, a przede wszystkim świeża. Dobrym przykładem będzie restauracja, w której znajdziemy kebab, gyros i podobne im dania kuchni basenu Morza Śródziemnego. Są one przygotowywane ze świeżego mięsa, czego gwarancją i idealnym wskaźnikiem będzie obrót, jaki ma knajpa, co możemy zaobserwować po ruchu, jaki panuje w lokalu, a także zapoznając się z opiniami na temat danego miejsca.
Tak czy inaczej, popularność kebabów w dzisiejszych miastach (np. sieci U Szwagra w Krakowie) powoduje, że mięso musi być cały czas sprowadzane i obrabiane. Wiele z takich lokali prowadzonych jest przez osoby pochodzące z tamtych krajów, co jeszcze dodatkowo wpływa na wyjątkowy smak i sposób produkcji. Co ciekawe, istnieją także sieci zajmujące się produkcją południowego jedzenia, kebabów i im podobnych, są one jednak utrzymane na podobnym poziomie jak pozostałe lokale i ciężko tu mówić o aspektach, jakie znajdziemy w dużych sieciach fast – foodów.
Na uwagę zasługują również wyrastające jak grzyby po deszczu coraz to nowe burgerownie, oferujące amerykańskie danie, głównie hamburgery, ale także steki i żeberka. Każda z nich dysponuje profesjonalnym miejscem do smażenia burgerów i produkowania ich wedle amerykańskiej receptury, także z dodaniem odpowiedniego sosu.